Kattförsäkring

En komplett jämförelse av alla kattförsäkringar i Sverige

Välj bäst kattförsäkring - jämför pris och villkor!

Här får du hjälp att hitta den bästa kattförsäkringen till din katt. På Djurförsäkringen.se har vi samlat Svergies kattförsäkringar på ett och samma ställe så att du ska slippa allt tidskrävande grävande i snåriga villkor och priser. Vi som står bakom sidan är själva djurägare med lång erfarenhet av djurförsäkringar.

Få en översikt med hjälp av vår jämförelse som inkluderar allt från pris till försäkringsvillkor. Du kan även läsa mer under vår recensionsdel där vi tydligt sammanfattar det viktigaste delarna av de olika försäkringarna. Under recensionen i kommentarsfältet finner du andra kattägares erfarenheter och betyg.

tre kattungar

Topplista Kattförsäkringar

2024

Lassie

  Höga betyg hos Konsumenternas
  Ersättning för TR (FORL)
  En månad gratis för kattunge
  Inga rasspecifika begränsningar
  Bra priser jämfört med andra

Vårt betyg9.3 poäng av 10
Ersättning160 000 kr
Självrisk rörlig15 - 25 %
Självrisk fast0 - 3500 kr (365 dagar)
RabattUpp till 250 kr/år
Hedvig-hundforsakringar-587x350

Hedvig

  Högst veterinärvårdsskydd
  365 dagar självriskperiod
  Lägst priser i jämförelsen
  Årlig hälsokoll ingår

Vårt betyg9.1 poäng av 10
Ersättning160 000 kr
Självrisk rörlig0 - 25 %
Självrisk fast0 - 2 500 kr (365 dagar)
RabattEj rabatt

ICA Försäkring

  Högt valbart ersättningsbelopp
  Medicin och rehab ingår
  ICA bonus på hela premien
  Digitala veterinärbesök ingår

Vårt betyg8.5 poäng av 10
Ersättning60 000 kr
Självrisk rörlig15 - 25 %
Självrisk fast2000 - 3000 kr (130 dagar)
RabattICA Bonus

Varför kattförsäkring?

Varför är det så viktigt med en kattförsäkring? Det enkla svaret på den frågan är ekonomiskt, utan en försäkring blir olycksfall och sjukdomar väldigt dyrt att stå för helt själv. Har du försäkring kan du välja att alltid se till kattens bästa utan att din privatekonomi blir körd till botten.

En vanlig fråga brukar handla om varför det är så dyrt med veterinärvård. Flera faktorer driver upp kostnaderna, men den kanske största anledningen är på grund av förbättrad djurvård. Allt fler olycksfall och sjukdomar går idag att behandla med lyckade resultat. I och med en mer avancerad veterinärvård ökar priserna markant.

Vanliga veterinärbesök kan bli dyrt, om din katt svalt ett föremål kostar det 23 989 kr enligt Agria att behandla. Eller en annan vanlig diagnos är urinsten som kostar 12 149 kr för en komplett behandling utan försäkring. 

Vilken är den bästa kattförsäkringen?

Den bästa kattförsäkringen 2024 är Lassie i vår jämförelse av över 10 försäkringsbolag. Kattförsäkringen har ett bra pris samtidigt som den saknar rasspecifika begränsningar, har en av de högsta ersättningsnivåerna på marknaden och erbjuder tre olika försäkringssalternativ för olika skydd.

Det är viktigt att tänka på att den bästa kattförsäkringen är individuell och beror på dina egna förutsättningar och behov. En bra början när man ska välja en kattförsäkring är att utgå från vilka villkor och begränsningar som man tycker är viktiga.

Bästa kattförsäkringen

  • Lassie – Högsta maxersättningen på marknaden, utan rasbegränsningar, billig försäkring och inkluderat skydd för TR (FORL).

Jämförelse av kattförsäkringar

För att slippa jämföra villkor och priser från varje sida har vi gjort en jämförelse av kattförsäkringarna som erbjuds i Sverige. Jämförelsen innehåller omdöme, kostnad, medicin, självrisk, ersättningsbelopp och rabatt. Använd kattförsäkrings jämförelsen som underlag när du väljer en försäkring som passar dig och din katt bäst. Om du är nyfiken på priser är Tryggvi en bra hemsida med villkor, priser och billiga kattförsäkringar.

bästa kattförsäkringen 2024

Jämför Kattförsäkringar

Information om jämförelsen

I jämförelsen har vi valt att utgå från bondkatten Missan. Om du har en annan kattras kan det skilja sig något men hos de populäraste kattförsäkringarna är summan för självrisk och skyddsbelopp ofta snarlikt detta exempel.

Missan är två månader och jämförelsen utgår från följande:

  Skyddsbelopp så nära 50 000 kr som möjligt
 Rörlig självrisk satt till 25 % eller närmaste procent
 Fast självrisk runt 1 500 kr

Bolag

Betyg

Kostnad

Självrisk

Belopp

Medicin

Ålder

Till försäkring

ManyPets

 9.3 av 10
Läs mer

171 kr/mån

Fast 1 500 kr
Rörlig 25 %

60 000 kr
Standard

6 000 kr

6 veckor
Ingen maxålder

ManyPets

 9.1 av 10
Läs mer

159 kr/mån

Fast 2 500 kr
Rörlig 25 %

60 000 kr
Standard

Ingår

8 veckor
Ingen maxålder

agria kattförsäkring

8.5 av 10
Läs mer

345 kr/mån

Fast 1 400 kr
Rörlig 25 %

60 000 kr

Ingår

6 veckor
Ingen maxålder

ica kattförsäkring

 8.5 av 10
Läs mer

168 kr/mån

Fast 1 500 kr
Rörlig 25 %

60 000 kr

Ingår

6 veckor
Ingen maxålder

sveland kattförsäkring

8.5 av 10
Läs mer

158 kr/mån

Fast 1 900 kr
Rörlig 25 %

60 000 kr
Mellan

6 000 kr

6 veckor
Ingen maxålder

moderna kattförsäkringar

 8.4 av 10
Läs mer

174 kr/mån

Fast 2 400 kr
Rörlig 25 %

60 000 kr
Dubbel

Ingår

6 veckor
Ingen maxålder

svedea kattförsäkring

 8.0 av 10
Läs mer

201 kr/mån

Fast 2 000 kr
Rörlig 25 %

60 000 kr

Ingår

6 veckor
Ingen maxålder

folksam kattförsäkring

7.5 av 10
Läs mer

186 kr/mån

Fast 1 800 kr
Rörlig 25 %

50 000 kr
Folksam Stor

Ingår

6 veckor
Ingen maxålder

if kattförsäkring

7.1 av 10
Läs mer

232 kr/mån

Fast 1 900 kr
Rörlig 15 %

60 000 kr
Stor

Ingår

6 veckor
Fram till 9 år

dina kattförsäkring

6.7 av 10
Läs mer

184 kr/mån

Fast 2 000 kr
Rörlig 20 %

80 000 kr

10 000 kr

6 veckor
Fram till 7 år

* Prisuppgifterna är hämtade under mars 2024. Kattförsäkringspriser är individuella och skiljer sig från fall till fall.

Vilken kattförsäkring är billigast?

Billiga kattförsäkringar

Den billigaste kattförsäkringen är de försäkringar som endast täcker de absolut grundläggande. En försäkringstyp som vi inte rekommenderar även om den i många fall kan vara bättre än inget skydd alls. Annars beror priset på flera faktorer så som ras, självrisk och försäkringsbelopp. Vill du ha tabeller över försäkringspriser för olika raser kan vi rekommendera att du tittar in på Katt-försäkrings uppdaterade listor över billiga kattförsäkringar.

Enligt Svedea finns det ett antal faktorer som påverkar vilket månadspremie som erbjuds, det beror bland annat på följande faktorer i listan.

• Vart du står skriven
• Kön
• Vilken kattras
 Val av självrisk och försäkringsbelopp
• Tillval till kattförsäkringen

Vad ingår i en kattförsäkring?

Veterinärvårdsförsäkring

Basskyddet i en kattförsäkring kallas av försäkringsbolagen för veterinärvårdsförsäkring. Har du en veterinärvårdsförsäkring kommer din katt i det flesta fall endast vara skyddad mot olyckor och sjukdomar. Se denna del av försäkringen som en grund, du bör därför gå igenom villkoren i veterinärvårdsförsäkringen extra noga.

djurforsakring-forklaring

Tilläggsförsäkringar

Tilläggsförsäkringar, eller tillval till din veterinärvårdsförsäkringen är precis vad det låter som – ett extra skydd. Här skiljer det sig rätt mycket åt bland de olika djurförsäkringsbolagen vad som behöver läggas till eller vad som redan ingår i veterinärvårdsskyddet. Vanligt förekommande tillval är medicin, MR/CT-undersökning, rehabilitering, tandförsäkring och livförsäkring.

Specialförsäkringar

Specialförsäkringar är lite mer inriktade på speciella områden och riktar sig till dig som t.ex. är uppfödare eller tävlar med ditt djur. Det kan också vara så att försäkringsbolaget erbjuder speciella tillval som täcker exempelvis dolda fel eller resor med katten. Skillnaderna är stora vilka specialförsäkringarna som erbjuds för katter beroende på försäkringsbolag.

Livförsäkring

En livförsäkring marknadsförs oftast som en extra trygghet då du får ersättning om din katt behöver avlivas eller dör. Livsförsäkring är en av de vanligaste tilläggen som djurägare gör när det tecknar djurförsäkring.

Jämför kattförsäkringar - Frågor och Svar

Veterinärvårdsbeloppet, eller ibland kallat försäkringsbelopp är summan du max kan få per försäkringsår. Många nya kattägare känner inte riktigt till priserna för veterinärvård, vilket gör att de oftast tenderar att välja ett lägre ersättningsbelopp än vad som kan komma att behövas.

Vi rekommenderar att försöka välja ett belopp som är något högre än vad du tror kan tänkas behövas för att garantera skydd vid dyrare komplikationer eller sjukdomar.

Självrisk för djurförsäkringar utgår från rörlig och fast del. Den fasta självrisken kommer du behöva betala oavsett, däremot behöver du inte betala den flera gånger under försäkringsperioden även om det är upprepade besök.

Rörliga delen brukar variera från 15 till 25 % av kostnaderna för veterinärbesöket. Tänk på att en låg rörlig självrisk ger en högre årspremie, en avvägning du får göra helt enkelt. Bra att ha i åtanke är sjukdomsfrekvens och risk för din specifika kattras.

En relativt vanlig sjukdom som kan vara bra att känna till som kattägare är TR (Tooth Resorption) tidigare kallad FORL. Det är en tandsjukdom som skadar kattens emalj vilket leder till att tanden tillslut bryts av vilket naturligtvis är fruktansvärt plågsamt för den drabbade katten.

De tänder som får FORL bör (måste) dras ut. Oftast tillkommer även en röntgen av käken för att se om andra tänder eller tandkött blivit drabbat. FORL är i sig inte lika med att katten behöver avlivas utan med rätt foder kan katten leva ett långt och lyckligt liv.

Det är inte alla försäkringsbolag som täcker TR (FORL), ICA och Svedea är dock två som valt att ge dig ett skydd på upp till 6 000 kr per år. Då behöver katten ha varit försäkrad hos bolaget oavbrutet sedan två års ålder.

Oftast ingår medicin till din katt, om den är ordinerad av en veterinär. Det skiljer sig dock åt från bolag till bolag. Svedea har t.ex. väldigt generösa villkor för medicin samtidigt som andra bolag tvingar dig att välja medicin som ett tillägg på din veterinärvårdsförsäkring. Kolla gärna villkoren innan du tecknar för att vara säker att medicin ingår.

MR-, CT- och scintigrafiundersökningar är vanliga former av undersökningar för att se om din katt kan diagnostiseras eller när det skett en olycka. En MR-, CT- och scintigrafiundersökning brukar oftast ingå i försäkringen men med ett maxbelopp.

Reservationer eller begränsningar som det ibland kallas är ett sätt för försäkringsbolagen att frånsäga sig ansvar. Det kan vara speciella kattraser med vanlig sjukdomshistorik som helt enkelt blir för kostsamt för försäkringsbolagen att ersätta.

En typ av reservation eller begränsning kan till exempel vara att perser och exotic inte ersätts för plastikoperationer och efterföljande behandling av näsborrar. Annan vanlig typ är scottish fold som ofta får problem med ledsjukodmar.

Karenstiden är den tid det tar innan din nya försäkring börjar gälla. Med olika försäkringsbolag gäller olika karenstid men det är normalt att slippa karenstiden om du tecknar en kattförsäkring innan katten är 4 månader samt har ett veterinärintyg som är nyare än 7 dagar.

En vanlig fråga rör dolt fel och kan ibland vara lite problematiskt då många försäkringsbolag kan hänvisa till detta för att slippa betala ut ersättning.

Ett dolt fel kan vara när symptom märks av en sjukdom eller medfödd defekt som utvecklats innan katten har sålts till dig som ägare. Ersättning kan dock betalas ut från t.ex. Svedea om katten varit försäkrad oavbrutet innan 4 månaders ålder

Är din katt äldre än 7 år?

Har du en katt som är äldre blir utbudet av kattförsäkringar betydligt mindre. Du behöver dock inte oroa dig, Lassie och Hedvig (upp till 20 år) erbjuder fortfarande möjligheten att teckna försäkring utan övre åldersgräns.

4 bra saker att tänka på när du väljer kattförsäkring

  Jämför kattförsäkringar

Det är viktigt att jämföra vilket försäkringsbolag som passar dig och din katts behov bäst. En del bolag kanske lägger mycket på marknadsföring samtidigt som priserna eller villkoren är sämre än de andra försäkringarna som erbjuds. Priser kan skilja sig åt, därför kan det vara bra att kalkylera priser på varje bolags hemsida.

Vad bör du jämföra? Gå igenom vår jämförelsetabell samt vår förklaring av vad som inkluderas i en kattförsäkring så har du de viktigaste delarna sammanfattade för dig.

  Kontakta bolaget eller oss vid frågor

Det är alltid bra att kontakta försäkringsbolaget om du har frågor eller funderingar innan du tecknar din försäkring. Hur bemöter de sina kunder? Är det lång väntan till kundtjänsten? Här kan du få en indikation om hur framtida kontakter kommer att behandlas.

  Hitta en balans för självrisk och försäkringsbelopp 

Viktigt att du hittar en kattförsäkring vars premie blir hållbar rent ekonomiskt. Du får olika priser beroende på hur du väljer att lägga upp självrisk och försäkringsbelopp. Välj de alternativ som passar din ekonomi och behov bäst.

  Teckna kattförsäkring i tid

Först och främst är det en trygghet att ha ordnat en försäkring från början om något oväntat skulle ske. Sedan erbjuder också många försäkringsbolag rabatter om du tecknar kattförsäkringen inom de första månaderna, vanligtvis inom 4-6 månader. Ibland kan du också slippa karenstid hos vissa bolag vilket alltid är ett stort plus.

En sida för dig som är kattägare

Den här sidan är till för dig som redan är eller är påväg att bli kattägare. Här hittar du allt du kan tänkas behöva veta innan du tecknar en kattförsäkring, eller om du går i banorna att byta din befintliga försäkring. Att fatta välinformade beslut och desstuom spara pengar är något vi hoppas att du ska få med dig härifrån. Om du har frågor eller funderingar finns våra kontaktuppgifter i fliken om oss.

favicon djurforsakring.se
Djurförsäkringen
Logo